To je kao... moje mišljenje čovječe.

Ne znam koliko sa slažem s njim.

22.10.2017.

Kolaps civilizacije

Ne možemo se zaustaviti. Da se lice Boga pojavi na svakom nebu i zagrmi: „Prestanite! Uništit ćete se!“, to nište neće pomoći. Mi ne možemo stati. Ne možemo prestati zagrijavati planetu, ne možemo prestati zatrpavati se u smeću i plastici, ne možemo prestati trovati zrak i vodu. Sve što imamo zavisi od tih aktivnosti. Možemo marširati i protestirati jer ne znamo šta time činimo i kako to nema nikakvog efekta. Poslije svakog protesta odlazimo kući i odmah nastavljamo zagrijavati, trovati planetu i pretvarati je u toksični otpad koji sve manje podržava naš život. To činimo živeći savremene živote. Ljudi su dovoljno naivni da smatraju da su naftne kompanije glavni negativac u ovoj priči i da sve što je potrebno jeste pobijediti njih i razbiti okov kojim su sputali ljudsko društvo, sve države i njihove vođe. Kada to uspijemo, odjezdit ćemo u svijetlu i prozračnu budućnost. Bojim se da ovo nema veze sa stvarnošću. Glavni negativac u ovoj priči smo svi mi, od najbjednijeg siromaha do najimućnijeg industrijalca, svi mi koji posjedujemo ili želimo posjedovati automobile, telefone, kompjutere, frižidere, radijatore, bojlere, mikrovalne pećnice, tostere, televizore i šnicle. Kada bi bilo i moguće obrnuti štetne efekte na okolinu koje smo do sada proizveli, odbijamo to učiniti. Odbijamo se vratiti u kameno doba, kako u smislu standarda života, tako i u smislu naše brojnosti. Zato su mi smiješni svi panjevi i slaboumnici koji marširaju i protestuju na ulicama New Yorka i ostalih svjetskim metropola, nesvjesni da protestuju protiv sebe samih.
Nemamo tako moćne tehnologije koje mogu riješiti ove probleme i zaustaviti propast i ako vam neko tvrdi drugačije, priča vam bajke. Ono što situaciju čini još strašnijom je da tehnologije i resurse koje posjedujemo ne koristimo na najbolji način, jer su ekonomski sistemi koji vladaju ljudskom civilizacijom umnogome debilni. Ovdje na prvom mjestu mislim na dvije ekonomske doktrine: 1. kontinuirani rast i 2. planirano zastarijevanje. Druga je u suštini posljedica prve, a o tome sam već nešto pisao u ovom blogu, no pitanje se može istražiti koristeći daleko bolje izvore, koga zanima.
Evo koji su problemi, konkretno: Ako prosječna temperatura na Zemlji naraste za 6oC, život na planeti u okviru ovakve civilizacije je nemoguć za ljude iz sijaset razloga – nemogućnost proizvodnje hrane na ovako masovnom nivou je možda glavni. U medijima se za sada govori o porastu temperature od 1-2oC i velikim posljedicama takvog porasta, ali možda su to konzervativne i optimistične ocjene. Niko ne zna tačno kada i koliko će temperatura rasti, ali mnogi predviđaju da hoće porasti više od par stepeni i to uskoro. Mehanizmi klimatskih uslova i rasta temperature su veoma složeni, ali jebi ga, naučnici ih proučavaju i daju najbolje moguće ocjene i opisuju realne opasnosti koje mogu voditi takozvanom odmetnutom globalnom zagrijavanju kroz višestruke petlje globalnog zagrijavanja koje same sebe hrane. Naprimjer, povišena temperatura kroz isparavanje okeana povećava količinu vodene pare u atmosferi, koja zatim apsorbira nove količine toplote i dalje zagrijava atmosferu, što vodi većem isparavanju okeana i tako dalje. Sljedeći problem je zagađenost. Možda nas smeće i plastične boce neće istrijebiti, ali čine Zemlju mnogo ružnim mjestom za život. Dalje, zagađenje vode i zraka ugrožava sav život. Eko sistem, od kojeg mi fundamentalno zavisimo za opstanak, nije neograničeno tolerantan i otporan na naše zajebancije, te će doći trenutak kada smo uzrokovali posljednje izumiranje prije vlastitog. Da rezimiram čitavu priču, postoji značajna vjerovatnoća da smo potpuno sjebani i to u veoma skoroj budućnosti (čitaj već u narednoj deceniji), te da je presuda već donesena. Nadam se, ne samo zbog moje djece već i svih vas, da neće biti tako. Kad bismo samo znali kako će biti, pa da se pravilno postavimo i provedemo preostalo vrijeme na najbolji mogući način. Ovako, ne mogu odbaciti dugoročna planiranja i udarit brigu na veselje.

To je kao... moje mišljenje čovječe.
<< 10/2017 >>
nedponutosricetpetsub
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
293031

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI
-

BROJAČ POSJETA
15861

Powered by Blogger.ba