To je kao... moje mišljenje čovječe.

Ne znam koliko sa slažem s njim.

02.11.2017.

Fadil Jahić Katalonac

Nepobitne činjenice ovako glase: U Kataloniji je održan referendum o nezavisnosti kojem se Vlada Španije oštro i nespretno suprotstavila. Nakon toga je uslijedilo političko natezanje i prenemaganje, u redu, svi su igrali svoju igru. Carlos Puigdemont, predsjednik Katalonije je svakako igrao svoju i nisam se nikako mogao opredijeliti da li je njegova igra bila lukava ili nasumična. U svakom slučaju je bilo jasno da svom snagom promovira i gura ideju nezavisne Katalonije. Na kraju je Vlada Katalonije i proglasila nezavisnost. Madrid je odmah reagovao sa tim njihovim Članom 155 kojim ukidaju autonomiju Katalonije i efektivno svrgavaju njenu vlast. Neću se baviti ostalim katalonskim zvaničnicima koji su promovirali nazavisnost, ali da vidimo šta je uradio Puigdemont, centralna figura ove priče... razgulio je u Brisel i sada od tamo na pozive da se pojavi pred sudom odgovara da nema šanse i da je to politički proces. Kakav bi trebao biti, prekršajni, upravni, brakorazvodni? Ovo su bile nepobitne činjenice, a sada slijedi moja slobodna interpretacija...
Sada znam da ne cijenim propalog Bitlsa ni za suhu šljivu. Ispalio se kad je provrila kaša koju je lično zakuhao. Mislim da je trebao ostati i žrtvovati se ako treba za narod Katalonije i njihovu nezavisnost, makar ga raščerečili ili poslali da sam trči sa bikovima u Pampiloni. Smrdljiva gnjida. Pretpostavljam da i mnogi Katalonci koji su glasali za njega i nezavisnost na isti način razmišljaju. To je prirodna ljudska reakcija i premda mnoge ljudske reakcije nisu ispravne, mislim da ova jeste.
Što se tiče samog pokreta za nezavisnost Katalonije mogu ovako reći: ovo pitanje je veoma kompleksno i teško mi je izabrati stranu. Čini se da su mnogi Katalonci protiv toga i nisam siguran gdje je većina. Proglašeni rezultati referenduma kažu da je na glasanje izašlo između 37 i 42% glasača i da je preko 90% glasalo Za. Da li to znači da ovi koji nisu izašli na glasanje nisu Za? To bi značilo da većina nije za otcjepljenje. S druge strane, nikada nisam smatrao da je ispravno ono što većina odluči. Masama se može manipulisati bez problema. No, kada značajan korpus nekog naroda snažno odluči da nešto želi, poput nezavisnosti, to je teško zaustaviti i potrebno je zaista vući mudre i ispravne poteze da ih se od toga odvrati. Ne čini mi se da su vlasti u Madridu veoma vješte u tom pogledu. Rekao bih da je najveću štetu pokretu za nezavisnost nanio upravo Carlos Puigdemont svojom kidavelkom u Brisel. Možda postoje valjani razlozi zašto bi se Katalonija trebala otcijepiti. Jebi ga, možda postoje i valjani razlozi zašto bi se Republika Srpska trebala otcijepiti, premda sam u slučaju Republike Srpske mnogo opredjeljeniji i smatram da je ogromna većina razloga zašto se RS ne bi trebala otcijepiti, ali često argumenti i razlozi ne nose težinu, a faktičko stanje ostaje kakvo jeste. Ako će sprječavanje otcjepljenja donijeti veće nevolje, tada je moja politička platforma „Neka ide ko gdje hoće!“. Neka se otcjepljuje Katalonija, Republika Srpska, Kurta i Panta. Samo u principu, generalno, žalim trend separatizma i razgraničenja među ljudima. Ne volim granice i mrzim granične prelaze. Naravno, sada mi dođe da trućam i trubim o idealu ujedinjenja ljudske rase koji je još uvijek daleko od praktičnog, ali Evropa je krenula tim putem i ovakve regresije su civilizacijski svakako nepoželjne. Bar dio Evrope se ujedinio kroz Evropsku uniju, ali svako malo se pokazuje kako je to... neću reći šarada, premda bih mogao, ali svakako neubjedljivo, te kako bi se ta Evropska unija mogla i raspasti iznutra. Je li neko čuo za BREXIT?! Čitam unaokolo kako se iz odgovarajućih krajeva pripremaju ratnici da idu ratovati u Kataloniju, stoga naslov - koji sam također negdje pročitao pa mi bilo šega.
Bez obzira na sve, neka Puigdemont jede govna. Poserem mu se na frizuru.

To je kao... moje mišljenje čovječe.
<< 11/2017 >>
nedponutosricetpetsub
01020304
05060708091011
12131415161718
19202122232425
2627282930

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI
-

BROJAČ POSJETA
15861

Powered by Blogger.ba