To je kao... moje mišljenje čovječe.

Ne znam koliko sa slažem s njim.

18.11.2017.

Nema vode

Nema vode? E dabogda nikad ne došla. Tako kaže moj prijatelj, aludirajući na nizak kvalitet naroda koji nije ni zaslužio da ima tekuću vodu u domovima, niti bilo kakvu civilizacijsku korist i gotivu. Nema potrebe da ulazim u razloge takvog razmišljanja. Već sam prebirao po njima mnogo puta i osjetim zamor svaki put kada se u to ponovo upustim. Nije nas se naravno za sve kriviti. Postoje objektivne okolnosti koje nas često sprječavaju da ispravno razmišljamo i postupamo, ali imamo ideale i moralne vrijednosti ispružene preko ljudskog društva koji su daleko ispred nas samih i često proizvode teški samoprezir. Najčudesnije je to da smo često nafurani kako smo dostigli takve ideale. Takve furke se hrane floskulama koje nam serviraju prvenstveno političari – Ovaj narod je to zaslužio – ako je nešto dobro, ili – Ovaj narod to nije zaslužio. – ako je nešto loše. Zatim uzdizanje naroda u nebesa, sve sami ratnici svjetla, sve do jednog. To je ono što proizvodi tako otrovnu hipokriziju, te cinizam kao njen dalji nusprodukt.
No pustimo sad to, sada bih se pozabavio premijerom Kantona Sarajevo, Elmedinom Konakovićem. Ne sumnjam da nije savršen i da mu se štoješta ima za prebaciti, te sam slušao ljude koji ga lično poznaju i koji su se čak nekoć smatrali njegovim prijateljima, kako ga sada odbacuju i kritikuju. Bez obzira na sve to, moram pokušati napraviti objektivan osvrt na njegov mandat na osnovu informacija koje imam.
Prije nekih 20-tak dana u mojoj zgradi su prestale noćne restrikcije vode. Malo oslabi pritisak u cijevima, ali mogu se kupati i prati veš. Sada je već i pritisak u cijevim normalan. Izgleda da smjena uprave VIK-a donosi rezultate. Konaković je izvršio ovu smjenu i rizikovao direktan sukob sa svojom strankom, koji je i vrlo brzo uslijedio. Pasa lutalica još uvijek ima, ali rekao bih da ih je mnogo manje, kao i napada na ljude. Uklanjanje pasa lutalica je još jedna aktivnost kroz koju Konaković rizikuje napade, ovaj put od strane militantnih ljubitelja životinja koji znaju biti veoma agresivni. Ovdje bih samo iskoristio, da ne kažem zloupotrijebio, prostor da se obračunam sa njima. No prije toga želim izuzeti istinske ljubitelje životinja koji zaista udomljavaju pse lutalice i istinski se angažiraju na rješavanju ovog velikog problema i doprinose sigurnosti ljudi i životinja, njima svaka čast i ni na koji način se na njih ne odnose naredne rečenice.
Svi vi koji napadate službenike koji hvataju pse lutalice, ponekad i fizički, svi vi koji po Internetu pronalazite tužne sudbine pasa lutalica i postavljate otrovne komentare na adresu službi koje prikupljaju pse, naser... mislim da grdno griješite i da ste licemjerni, te da biste promijenili stav kada bi vas pas lutalica napao, povrijedio i zarazio ko zna kakvom boleštinom, kada bi vam pas lutalica izazvao gubitak trudnoće ili trajni invaliditet, ili pak kada bi vam unakazio dijete. Možda imate psa ljubimca pa snažnije saosjećate sa psima na ulici. Shvatam to, ali po meni je sigurnost građana mnogo važnija od vaših sentimenata. Dakle, moja poruka vama je jed... razmislite malo, problem se neće sam riješiti, a vjerovatno se neće ni humano riješiti. Ako vam je toliko stalo, organizujte se, formirajte udruženje građana „Volimo cuke“, pronađite sredstva, kupite ili unajmite nekretninu u okolini grada i udomljavajte pse. Ili, lobirajte i zagovarajte kod izvršnih i zakonodavnih vlasti da se izdvoje dodatna i dostatna javna sredstva, dakle svi ćemo to plaćati, da se psi zbrinjavaju na način koji će im dati neki kvalitet života. Ja bih prihvatio da mi se par maraka naplati svaki mjesec kroz poreze ili bilo kako, te da se iskoriste za ovu svrhu. Ako se pokaže da ni vlast ni narod nemaju dovoljan interes za to, jebi ga, ali izvjesno je to da se psi moraju ukloniti s ulica. U pravu je Konaković kada kaže da se i u Americi i drugdje na razvijenom Zapadu psi eutaniziraju ako ih poslije izvjesnog vremena niko na usvoji.
Vratimo se Konakoviću. Meni se čini da je on najbolji političar kojeg smo iznjedrili u zadnjih par decenija, premda to ne govori mnogo jer je ljestvica nisko postavljena. Ne znam da li se bavi kakvim nezakonitim ili nemoralnim poslovima, što je uvijek tema za zabrinutost kada se radi o političarima. Možda nije trebao ići na Hadž u svjetlu silnih problema koji muče Sarajevo, trebao je sačekati kraj mandata pa onda ići, neće ni Ćaba ni Dž.Š. nigdje pobjeći. Sumnjam da će bilo kome odlazak na Hadž donijeti posebnu Dž.Š.ovu naklonost. To je turizam, da se ne lažemo, a Dž.Š.-ova naklonost se može pridobiti samo ispravnim i moralnim življenjem, te dobrim djelima. Odlazak na Hadž se teško može klasificirati kao dobro djelo. Dobro sad, ako je Dž.Š. lično propisao da to jeste dobro djelo, neću se raspravljati s njim, njegova je religija, ali zadržavam pravo da se ne slažem. Odlutah.
Ne znam koliko novca i imovine Konaković posjeduje, niti njihovo porijeklo, tako da neću ni o tome da govorim. Ono što znam i vidim je da čovjek pokušava nešto napraviti i da postiže i neke rezultate. Naravno da problema ima mnogo i zahtijevaju mnogo više rezultata, ali ne smijemo zaboraviti da on nema apsolutnu moć u Kantonu samo zato što je njegov premijer i upitno je do koje mjere je slobodan raspolagati kantonalnim budžetima u svrhu unapređenja infrastrukture, sigurnosti i ekonomske situacije. Također je prilično vjerovatno da ovi budžeti, nakon što se nahrani armija administrativnih izjelica, nisu ni dovoljni da pokriju sve potrebe. Dakle, uz ogradu da ne znam ni izbliza sve o Konakoviću, želim mu odati priznanje za ono što jeste učinio. Ako griješim, ne bi mi to bilo prvi put, te ako dođem u posjed oprečnih vjerodostojnih informacija, odmah ću objaviti demantiju naprijed rečenog. Jesam publicista.

To je kao... moje mišljenje čovječe.
<< 11/2017 >>
nedponutosricetpetsub
01020304
05060708091011
12131415161718
19202122232425
2627282930

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI
-

BROJAČ POSJETA
15862

Powered by Blogger.ba