To je kao... moje mišljenje čovječe.

Ne znam koliko sa slažem s njim.

03.12.2017.

Opet on

Auh, taj Trump. Ne možeš mu uteći. Kako razmišljati o fenomenu koji je povezan sa ovim imenom? Fenomen se sastoji od dvije komponente: osoba Trump i Trumpova Amerika (čitaj narod koji ga podržava). Ove dvije komponente se ne mogu razdvojiti sve dok je Trump predsjednik. Zapravo, bez ozbiljnih radikalnih zaokreta, neće se više nikada moći razdvojiti. No da malo razmotrimo ova dva aspekta odvojeno...
Osoba Trump je ozbiljan psihić i kretenčina. Bio je jednom jedan Biberović i kada bi on ušao u sobu, moj prijatelj Omar bi se okrenuo prema zidu i tako bi ostao dok Biberović ne izađe, jer mu je ovaj bio kreten pa nije htio da ga gleda niti da s njim ima bilo kakvu interakciju. Kakav god da je Biberović bio on je fenomenalan lik u odnosu na Trumpa. Da je Trump ulazio u sobu umjesto Biberovića, Omar bi vjerovatno nabio glavu u zid smrskavajući je u procesu. Eto koliki kreten je Donald Trump. Međutim, ima takvih kretena na svijetu i to nije samo po sebi tako veliki problem. Problem je što je taj Trump bogataš i poznata ličnost, no ranije ste ga mogli izbjeći ne gledajući nikakve emisije u kojima se pojavljuje. Danas mu, kao što rekoh, ne možeš uteći, jer ovaj mutant je predsjednik SAD-a. E to je već ozbiljan problem.
Sada je vrijeme za drugu komponentu, za Trumpovu Ameriku. To što je Trump izabran za predsjednika siguran je znak dolazeće apokalipse. Činjenica da je Američki narod do ove mjere radikaliziran je istinski zabrinjavajuća. Da li je on izabran zato što su ljudi pretežno debili pa je rulja povjerovala da će Trump učiniti nešto pozitivno za njih, bez obzira koliko problematične bile neke od njihovih ideja pozitivnog - protjerati Meksikance, Muslimane i ostale strance i ponovo uspostaviti dominaciju bijelaca u Americi i Amerike u svijetu – to je uglavnom kako mnogi shvataju i šta zapravo znači Trumpov slogan „Make America great again“. Da li su mnogi koji su glasali za njega zapravo ljubitelji sveopšteg razaranja uspostavljenog poretka koji im se gadi, te su u njemu vidjeli nekoga ko će to ostvariti, novog Hitlera? Ima i takvih u značajnom broju svakako. No, možda su i oni teška gluperda, jer možda je Trumpova jedina, ili bar glavna uloga, da ošamuti, zbuni i šokira, kako bi se naciji i svijetu mogle provući svakakve podvale. Donošenje ovog novog poreskog zakona bi mogao biti jedan od takvih poduhvata. Premda veliki broj većih ili manjih stručnjaka upozoravaju da će ovaj zakon dodatno obogatiti bogate i osiromašiti ostale – Trumpovci samo zapjevaju fake news, nije tačno, i sve ide dalje po planu. Mora se reći i to da mediji svakako snose veliki dio krivice za stanje u kojem se nalazi industrija informisanja i nepovjerenje koje uživaju, radeći tako dugo za svakojake vrste interesa, zanemarujući ono što je za njih najbitnije – novinarstvo i istina čovječe. Što se tiče Trumpove uloge, možda nije ni potreban nikakav jahač apokalipse da nas sunovrati u bezdan i samouništenje. Postoje obilni i ozbiljni dokazi da smo uveliko na tom kursu. Ako ste upoznati sa američkim političarima i Trumpovom ekipom koja je na vlasti, razmislite šta bi se desilo kada bi Trump podnio ostavku ili na bilo koji način nestao. Ko bi preuzeo mjesto predsjednika i kakva bi bila dalja politika? Slika i dalje nije ružičasta.
Ono što mene muči je to, po šesti put, što mu ne mogu uteći. Ne sprječava me u tome jedino činjenica da je na svim ekranima, a ja mnogo buljim u ekrane. Ipak bih ga mogao nekako eskivirati. Problem je što sam fasciniran Trump fenomenom, ponovo ne samim Trumpom kao osobom, već situacijom u kojoj je on predsjednik SAD-a i činjenicom da je čitav svijet pretvoren u reality show s njim u glavnoj ulozi. Nikada nisam gledao usrane reality show-ove, ali ovaj pomno pratim. Ne mogu mu se oduprijeti. Na socijalnim medijima sam umjereno prisutan. Nemam korisnički nalog za mnoge od njih, ali imam za onaj koji je najvažniji u ovom kontekstu – Twitter. Međutim, nikada ništa nisam napisao na Twitteru, niti sam ikada išta čitao na Twitteru. Korisnički nalog sam napravio samo da mogu pratiti šta moja djeca tamo pišu, ali nikada to nisam pratio, niti moja djeca koriste Twitter. Unatoč tome, znam sve Trumpove postove na Twitteru, mnoge napamet. On zvanično ima nešto preko 40 miliona pratilaca na Twitteru, a u stvarnosti ih ima vjerovatno više od par milijardi, s obzirom da svi mediji drže stražu kada će Trump nešto zacvrkutati i brzinom svjetlosti o tome izvještavaju, te naširoko diskutiraju šta je time mislio, je li stvarno tako mislio i šta sad da mislimo. Ne možemo ih kriviti za to, kako neće izvještavati o predsjedniku SAD-a, pogotovo kada je takav klovn i dalabu. Ja sam potpuno zaboravio na ove naše klovnove zbog njega.
Naslov ovog posta je inspirisan naslovom knjige „Opet on“ njemačkog pisca Timuera Vermesa, koju danas počinjem čitati, kao i činjenicom da sam o narandžastom orangutanu ranije već napisao nekoliko redova.

To je kao... moje mišljenje čovječe.
<< 12/2017 >>
nedponutosricetpetsub
0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI
-

BROJAČ POSJETA
15861

Powered by Blogger.ba