To je kao... moje mišljenje čovječe.

Ne znam koliko sa slažem s njim.

07.12.2017.

Pravosuđe?

Čitam na Klixu članak o suđenju onom Sefiću što je autom ubio dvije djevojke. Lakrdija i šarada. U članku se opisuje kako advokati opstruiraju postupak, kasne ili se uopšte ne pojavljuju na pretresima, te kako Sefićeva rodbina i prijatelji zastrašuju i vrijeđaju svjedoke. Šta sve sudija u ovom postupku dozvoljava umjesto da čvrsto vodi ovaj predmet ka što bržem rješenju, jer jedino tako pravda može biti zadovoljena, a porodice stradalih djevojaka dobiti bar nekakvu zadovoljštinu. Ako se neko neprikladno ponaša na suđenju, sudac ga izbaci iz sudnice, ili ga kazni novčano, ili ga baci u tamnicu na par dana. Isto važi i za advokate. Ako kasniš ili luftaš sa suđenja, sudija te ošamari sa nepoštivanjem suda, što ponovo može značiti novčanu ili zatvorsku kaznu, pa te onda izuzme iz predmeta i na kraju ti oduzmu dozvolu da se baviš advokaturom, pa onda materi kasni na sarmu. Sud i sudija su institucija koja u društvu ima kritičan i nemjerljiv značaj, te moraju ulijevati poštovanje. Ne smije se papcima i banditima dozvoliti da od sudnice i sudskog postupka prave takvu splačinu. Sudija mora biti snažna, hrabra, poštena i motivirana osoba, sa dovoljno visokim IQ-om i poznavanjem zakona. Sudija ne smije biti slina koja je na štelu završila fakultet, nema pojma o pravu, a na sudu samo traži uhljebljenje sa kavijarom. Sudija također ne smije postati kriminalni um koji je lako podložan korupciji, ali to je teško unaprijed prepoznati i spriječiti. Neće lopina na razgovoru za poziciju sudije izjaviti kako će redovno i savjesno uzimati mito. U tri fine, lijepe pičke materine više!!! Postoje određene profesije koje su istinski pozivi i kojima ne može svako odgovoriti. Zahtijevaju velike ljudske kvalitete i talente, te su od ogromnog značaja za društvo. Sudije, doktori, generali, ovo su pozivi koji moraju biti rezervisani samo za najbolje i najsnažnije među nama. Ako takvih nema, ako ovo društvo nije u stanju da ih proizvede, onda jebi ga, daj šta daš, nismo bolje ni zaslužili, ali čak i mediokritet koji dođe na jednu od ovih ključnih pozicija u društvu mora biti svjestan gdje se nalazi i dati sve od sebe da taj posao obavlja najbolje što može. Fušeraj ti se može tolerisati ako radiš u trafici, pa fino nalijepiš „Vraćam se odmah“ na pendžerćić i nema te pola dana. Haj huj! Udri brigu na veselje.
Kao što se vidi, članak me je naveo na razmišljanje o našem pravosuđu, koje ću nadalje iznijeti ovdje u obliku nekoliko pitanja, premda su to komotno mogle biti i tvrdnje, jer sam sa nekim stvarima upoznat iz prve ili druge ruke. Idemo...
Da li je naše pravosuđe prepuno nesposobnjakovića, neznalica i lijenština?
Koliko sudaca ne rade svoj posao kako treba zbog straha, jer se ne osjećaju zaštićenim od nezadovoljnih stranaka? Da li su rezultati našeg pravosuđa katastrofalni? Jesu li katastrofalni u svim vrstama predmeta? U krivičnim predmetima, ko je odgovorniji za loše rezultate, sudije ili tužioci? Da li su mnogi suci korumpirani? Ima li ijedan zaista pošten? Uzimaju li novac od stranaka u postupcima kako bi presuđivali i postupali u njihovu korist? Koji su to, imena želim, spisak?
Jesu li sudije i advokati jarani i guzni haveri? Shvataju li suci da je advokat samo stranka u postupku, koja se eto stalno pojavljuje u sudu, ali i dalje samo stranka?
Možeš li ikoga pronaći ili telefonom dobiti u sudu poslije 14 sati? Jesu li iznenađeni oni što su sudijama i tužiocima dali visoke plate nadajući se da će tako spriječiti njihovu podložnost korupciji? I samo još jedno pitanje i dosta će biti za danas: Dokle će trajati ova zajebancija!?
Sva pitanja u gornjem tekstu su potpuno retorička, a svaka sličnost sa stvarnim osobama je optužujuća.

To je kao... moje mišljenje čovječe.
<< 12/2017 >>
nedponutosricetpetsub
0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI
-

BROJAČ POSJETA
15862

Powered by Blogger.ba