To je kao... moje mišljenje čovječe.

Ne znam koliko sa slažem s njim.

14.12.2017.

Info ratovi

Medijske kuće u Americi su u rasulu, ne znaju gdje su niti šta rade. Našli su se u veoma zanimljivoj situaciji. U teškom su sukobu sa predsjednikom SAD-a, koji ih konstantno naziva lažnjacima i prevarantima. Njihova reakcija je da Trumpa neselektivno napadaju svim snagama i na svim frontovima, pri čemu se često izlažu riziku daljeg gubitka već značajno poljuljanog povjerenja javnosti. Nije im lako, kako uravnotežiti izvještavanje o predsjedniku koji ih stalno napada i omalovažava, a koji uglavnom zaslužuje samo oštru kritiku i napad. Njihovo izvještavanje djeluje kao misija obaranja Trumpa po svaku cijenu, bez obzira na sve. Mediji se ne mogu više drugim temama posvetiti kako valja. Sve je u znaku Trumpa. Ovo uključuje kako novinske kuće poput CNN i ostalih, tako i komičare i političke satiriste od kojih dobijam većinu svojih vijesti. Napadi na Trumpa su toliko žestoki i beskompromisni, da čak ponekad postaju pretjerani i nepravedni, a najgora situacija u kojoj se objektivan posmatrač može pronaći u vezi sa Trumpom jeste da ga brani od napada koje vidi kao neprikladne. Tolika je opsesija medija Trumpom kao neprijateljem, da im nije dovoljno svo sranje koje on eksplicitno izbacuje iz ugnjile tikve koju zove glavom, već mu povremeno imputiraju gnusobe i napadaju ga za komentare koji očigledno nisu niti važni niti ozbiljni. Naprimjer, Trump je prije par dana preko Twittera napao senatorku Kirsten Gillibrand koja ga je pozivala da podnese ostavku zbog optužbi za seksualno zlostavljanje. Između ostalog Trump je rekao kako je ona u prošlosti njemu dolazila tražeći političke donacije i podršku, te da je bila spremna sve učiniti za njih. Mediji su ovo odmah shvatili kao da je Trump rekao „... i bila je spremna kleknuti na koljenja i obljubiti mi kitu za njih“. Svi znamo kakav je Trump smrduljak, te da postoji značajna vjerovatnoća da je on upravo to mislio, ali pored svih njegovih izričitih gafova i gadosti, zar je potrebno imputirati mu ono što nije izričito rekao, niti je upotrijebio naročito snažnu insinuaciju. I kako su mediji reagovali na to? Drvlje i kamenje, kao da je upotrijebio neki takav vulgaran, ženomrzački izraz. Ne mogu zamisliti veći poraz za novinare nego da ispadnu nepravedni prema Trumpu, jer to je upravo ono za šta ih Trump najviše optužuje, a koliko moraš pretjerati i nadodati da bi ovo postigao? Potpuno su nesposobni objektivno sagledavati efekte Trumpovih politika, zaslijepljeni odsjajem sa njegove per... šta li mu je već ono narandžasto na glavi. U životu fakat nikad nisam vidio narandžastije biće.
Jasno je da mediji i sami snose odgovornost za ovakvo stanje, zbog duge istorije služenja finansijskim interesima i zanemarivanje istine, pa ih je Trump i mogao dovesti u ovakvu situaciju. Najbolji primjer toga je, ironično, medijska kuća koja svim silama podržava Trumpa – Fox News. U toku Trumpove predsjedničke kampanje, Fox News se žestoko suprotstavljao Trumpu i njihovi reporteri su postavljali ozbiljno teška pitanja Trumpu. Međutim, odjednom se nešto promijenilo, dogodio se preokret i sada je Fox News Trumpov ratnik. Šta se dogodilo? Pa, u prilično kratkom vremenskom periodu, uprava Fox News-a je shvatila da se njihovo gledateljstvo u ogromnom postotku sastoji od Trumpovih pristaša. To su shvatili na osnovu velikog broja ljutitih poruka koje su im stizale u uredništvo, zbog napada na Trumpa. Ovo je ugrožavalo njihovu gledanost, reklame i zaradu, te su pod hitno promijenili pjesmu. Dakle, ovo je odličan primjer pada novinarstva pred dolarom.
Na drugoj strani RT, ili Russia Today, zlurado likuje i ujeda. Njihov recept je udarati po hipokriziji američkih medija i američkog društva uopšte, koje se predugo udara u prsa i ponosi svojom demokratijom i plemenitošću. RT igra perfidnu igricu i samo izvještava o Zapadu, te ponekad o drugim dijelovima svijeta. Ne znam da sam na ovom kanalu ikada vidio reportažu bilo koje vrste o zbivanjima u Rusiji i stanju ove države, čije ime ova medijska kuća nosi. Sigurno nisam nikada vidio kritiku Rusije i ruskog režima na ovoj televiziji. Kao da su prećutno objavili da u Rusiji vlada neka polu-diktatura, te da je to mnogo bolje od američkog licemjerja, pa se Rusijom nije potrebno baviti. Tamo je sve ok. Ova televizija se bavi i stvarnim novinarstvom, sa reportažama iz čitavog svijeta, izuzev Rusije, ali glavna joj je svrha pljuvati po američkom društvu, a naročito medijima. Zbog toga ih ne gledam kao bilo šta drugo osim protuteže američkim medijima, a sva njihova moraliziranja nikako ne shvatam ozbiljno. Ipak, drago mi je da postoje. Prikazuju neke dobre emisije, samo ih kao i ostale treba uzimati sa zrnom soli.
Amerika je prepuna alternativnih novinskih organizacija, koje se ponekad sastoje od par ljudi koji svoje emisije objavljuju na youtube-u. To što su alternativni i neovisni ne znači da im se treba bezrezervno vjerovati. Nikome se ne treba bezrezervno vjerovati, ako ništa drugo ono zbog neuhvatljivosti istine, ali ono što ove alternativne medije čini problematičnim jeste njihova pozadina i status - ko su, šta su i zašto postoje. Neki postoje samo zato da bi širili neku svoju ideologiju, a neki su zaista "fake news". Ne pridržavaju se nikakvih principa novinarstva, niti imaju bilo kakvu odgovornost. Mogu pričati šta god hoće. Prije ili kasnije, svi oni također postaju roblje dolara. Sve se vrti oko novca, oko gledanosti. Moraš biti uhranjen i uglađen da bi te iko ozbiljno shvatao i slušao šta imaš za reći, a oboje se postiže novcem. Samo bih se još pozabavio pitanjem istrage koju vodi specijalni istražitelj Robert Mueller o dosluhu između Trumpove kampanje i Rusije, tj. o ruskom uplitanju u američke izbore i američku demokratiju. Uz sav mogući prezir koji osjećam prema Trumpu, moram reći da je ova istraga i teorija dosluha čista smijurija. Sva ova šarada je zapravo samo pokušaj Amerike da nekako objasni i opravda činjenicu da je Trump postao predsjednik. „Nemoguće je da smo takvi kreteni, mora da se neko na zlokoban način umiješao u naše izbore i zaveo javnost. Ko drugi do Rusija, a Trump i njegova raja su bili u dosluhu s Rusijom.“ Možda Trump i jeste dobar prijatelj sa Putinom i ruskim oligarsima i možda su mu oni pružali neke oblike podrške, ali ružna činjenica ostaje da je američki narod svojom voljom, pri „zdravoj pameti“, izabrao ono frfljalo za predsjednika, bez ikakve izborne prevare. Ne zaboravimo da nije bilo nikakvog hakiranja izbornih mašina, niti prevara sa brojanjem glasova, bar niko tako nešto ne tvrdi. Dakle, rezultati izbora su jasni i valjani. Što se tiče propagande i kojekakvih utjecaja na javno mnijenje, o tome je smiješno pričati. Nikakvi blogovi ni facebook trolovi nisu mogli Trumpu pomoći koliko su mu pomogli mediji mitraljirajući ga pažnjom 24/7, te koliko je pomogao sam sebi koristeći ekstremizam i glupost ogromnog dijela američkog naroda. S druge strane, kada vidim onog Pence-a dok stoji iza Trumpa, onako nenaspavan, klima glavom kao da Trump rafalno sipa neviđene mudrosti i bezvremene, uzvišene istine, pomislim da je bolje da Trumpa posluži zdravlje, te da propadne ruska istraga. Trump je barem na otvorenom i donekle je zabavan, na bolestan način, za razliku od ninđe Pence-a, koji bi bogobojazno vodio istu otrovnu politiku.
I na kraju, šta je sa našim medijima? Sve je ok, dobri su. Ne, ozbiljno. Neozbiljno? Ma ni ne pratim ih.

To je kao... moje mišljenje čovječe.
<< 12/2017 >>
nedponutosricetpetsub
0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI
-

BROJAČ POSJETA
21445

Powered by Blogger.ba