To je kao... moje mišljenje čovječe.

Ne znam koliko sa slažem s njim.

19.01.2018.

Paranoja

Ovaj tekst je upućen tebi Šefko ... Ako tamo negdje postoji čovjek koji se zove Šefko i koji je paranoidan, ovo je bio trenutak strave za njega. Ne brini Šefko, to je čista slučajnost, ne obraćam se tebi. Čak i ne poznajem nikoga ko se zove Šefko, a dalja priča neće biti strašna, čak bi mogla biti utješna i od pomoći. Dakle, paranoja. To je stanje kada paranoik zamišlja da se njemu dešavaju stvari koje mu se u stvarnosti ne dešavaju, bilo da zamišlja da se spiker sa radija direktno njemu obraća, ili da se nešto u njegovoj bližoj okolini, ili čak u svijetu, dešava radi njega. Paranoik obično zamišlja nešto štetno po njega. Rijetko zamišlja da se svijet urotio da ga zagotivi. Uobrazilja se kreće od toga da mu se neko ruga i provaljuje ga, do znatno zlokobnijih urota koja za cilj imaju njegovu tešku patnju ili smrt. I sam sam svojevremeno bio lagani paranoik, a ni danas nisam imun na povremene paranoidne otklone i tada samo sebi zapjevam „Pa pa paranoja, pa pa paranoja, doviđenja lepa moja...“. Imam dobre vijesti za sve vas koji imate ovaj problem. Možete sami sebi pomoći, ako niste ultra težak slučaj koji neće moći bez hemije, a možda i za takve ima nade, vrijedi pokušati. Ne trebaju vam psihijatri ni psiholozi. Samo uradite sljedeće...
Prvi korak: skini se sebe breme važnosti. Parafrazirat ću Tylera Durdena iz filma Fight Club. Nisi nikakav dragulj, niti jedinstvena predivna pahulja. Kao i sve ostalo, ti si ista organska masa u raspadu. Ti si raspjevano, skakajuće đubrivo svijeta. Nije uopšte tako bitno šta će se desiti sa tobom. Kada sebe ošamariš ovom spoznajom i kada je prihvatiš, paranoje će utihnuti jer će ti biti jasno da se urote ne roje oko tebe i neće više biti mjesta za njih u tvojoj glavi.
Drugi korak: Prihvati da ostaneš sam. Ako ne postoji niko ko će te voljeti, ako im se ne sviđaš, ako im nisu smiješne tvoje šale, ako su im glupa i dosadna tvoja zapažanja, neka idu do vraga! Ko ih jebe! Nemoj više brinuti kako reaguju na tebe. Nemoj se više truditi da ih sve zadovoljiš. Ako ti je teška pomisao da budeš otpadnik od tvoje male družine, vrati se na korak 1.
To je sve, nema više nikakve filozofije. Nema nikakvih seansi, nikakvih dubokih uvida. Ovo je sva priča. Korak jedan će te opustiti, korak dva će ti dati snagu. Možda ovaj pristup neće svaki put upaliti, možda neće pomoći svakome. Ako tebi ne pomogne ... pređi na korak jedan! Nema šta da ti ne pomogne.

To je kao... moje mišljenje čovječe.
<< 01/2018 >>
nedponutosricetpetsub
010203040506
07080910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI
-

BROJAČ POSJETA
15862

Powered by Blogger.ba