To je kao... moje mišljenje čovječe.

Ne znam koliko sa slažem s njim.

03.02.2018.

Znanje

Izreka kaže – Znanje je moć. – Šta je to znanje? To je nešto što se posjeduje. Posjeduje se istina o nečemu. Postoje mnoge vrste znanja, jer postoje mnoga nešta, a o svakom nešto postoji jedna ili više istina. Ali da li je znanje zaista moć? Neke vrste znanja svakako jesu, dok druge nikako nisu. Mnoge vrste znanja predstavljaju moć samo u rukama grupe ljudi koji sarađuju. Industrijska i naučna znanja su odličan primjer takve moći. Parafrazirat ću genijalnu rečenicu ili dvije Douglasa Adamsa iz Vodiča kroz galaksiju za autostopere - Ne znam koliko bio pametan, obrazovan i sposoban, ostavljen sam za sebe, pojedinac ne može ni toster napraviti. Najbolje što može je da napravi sendvič i to bi bilo to. - Cjelokupna inteligencija i znanje jednog čovjeka pokazat će se potpuno beskorisnim ako ga ostaviš nasamo. Inspirisan Adamsovom provalom, Thomas Thwaites je pokušao napraviti toster od početka i dobro i dugo se namučio (https://www.youtube.com/watch?v=R3Qn98bE880), a čak ni on to nije radio sam, već je konsultirao naučnu literaturu i tražio pomoć profesionalaca u svakoj oblasti ljudskih aktivnosti koje su potrebne da se izradi toster. Počeo je sa izvlačenjem potrebnih ruda pa nadalje. Krajnji proizvod je upiš živi. Preporučam da pogledate video.
Koje znanje ne predstavlja nikakvu moć, čak ni kada ga dijeli velika grupa ljudi? Evo nekih takvih znanja: Bolje je živjeti 100 godina u bogatstvu nego 7 dana u bijedi; Bolje je biti zdrav i bogat nego bolestan i siromašan, jer šta ti vrijedi što si bolestan ako si siromašan; Bolje tri hladna piva nego jedno mlako. Dobro, dosta vickastosti, poenta je da znamo mnoge stvari koje nam ništa ne znače.
Koje znanje pak predstavlja moć za pojedinca. Naprimjer, ako su ti poznate glasine i tračevi u firmi, ko se jebe s kim, ko koga ne podnosi i tako dalje, to ti daje određenu taktičku prednost kako se postaviti i ponašati za svoju korist. Svako profesionalno znanje je naravno moć za sebe jer čovjeku osigurava status i finansijsku korist, to je jasno. Međutim, ono što mene zanima jeste da li je moguće doći do nekog znanja koje će pojedinačnom čovjeku dati moć neovisno od društva, moć nad materijom i energijom, moć nad stvarnošću? Govorim o znanju ili uvidu koje će čovjeku poslanom u prošlost pomoći da zaista pokaže neku nadmoć nad primitivnim ljudima, nadmoć nad životinjama i elementima, te da bez problema samostalno preživi. Dakle. govorim o znanju koje nam daje božanske moći, ili bolje rečeno superherojske moći. Premda se mnogi ne bi složili sa sljedećom izjavom jer vjeruju u budalaštine, ali zasada ne postoji nikakav dokaz ili naznaka da takvo znanje postoji, tj. da bismo mogli posjedovati znanje takve prirode. Šteta. Baš bi to bio dobar fol.

To je kao... moje mišljenje čovječe.
<< 02/2018 >>
nedponutosricetpetsub
010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI
-

BROJAČ POSJETA
15862

Powered by Blogger.ba