To je kao... moje mišljenje čovječe.

Ne znam koliko sa slažem s njim.

24.02.2018.

40%

Nedavno sam negdje pročitao ili čuo da Navy Seals imaju pravilo nazvano 40%. Ukratko, pravilo kaže da kada misliš da ne možeš više, tada si na 40% svojih mogućnosti. Ne znam koliko je precizna ova cifra, ali sigurno je istina da možemo još u trenutku kada nam se čini da više ne možemo. Ovo se prvenstveno odnosi na fizičke poduhvate i naprezanja, ali to se ne može odvojiti od psihe i volje, jer volja je jedino što čovjeka može nositi dalje kada počne da boli i kada se čini da je došao do kraja. Ovdje također valja napomenuti da pravilo 40% nikako ne znači da čovjek može nekažnjeno ići do 100% napora. U ovisnosti od osobe, na X% preko ovih 40% pojavljuje se opasnost povrede, a na 100% ove skale, ozbiljna povreda je vjerovatno zagarantirana. Ovdje se radi o disciplini – režimu kojem se čovjek podvrgava, motiviran bilo kakvim ciljem, pri čemu se odriče udobnosti i ugodnosti, a prihvata napor, bol i neugodnost.
Gledao sam emisiju gdje nekakav naučnik (oprostite za oskudnost i nepreciznost podataka) eksperimentiše sa električnom stimulacijom mozga čiji efekat je spremnost na veće napore. Ovo je posebno zanimljivo za sportiste i predstavlja legalan oblik dopinga, ako je stvarno. Faktički, ova stimulacija podiže čovjekov prag na kojem smatraju da su dali sve od sebe – ovih 40% postaje 44% ili tako nešto.
Vjerski zanos i slične furke također mogu postići impresivne efekte ove vrste. Različiti gurui i šamani sposobni su za fascinantne poduhvate fizičke i mentalne prirode. Naravno sve je to ograničeno i genijalno je kako je jedan naučnik komentarisao sposobnost kojekakvih fakira da hodaju bosi po užarenom ugljevlju. Objasnivši kako je hodanje po užarenom ugljevlju uopšte moguće, naučnik je dodao: - Bio bih istinski impresioniran kada bih vidio nekoga da hoda po užarenom bakru, ali to još nisam nigdje vidio. – Hodanje po užarenom ugljevlju zahtijeva zadebljane tabane i što kraće zadržavanje na pojedinačnom koraku, a sporost drveta i uglja u prenošenju toplotne energije će se pobrinuti za ostalo. Sa bakrom i ostalim metalima situacija je daleko nezgodnija. Brzina prenosa toplotne energije je daleko veća kod metala, kao i kapacitet za pohranjivanje toplotne energije.
Vjerujem da su gurui i mistici kroz istoriju, a i danas, u stanju podići na viši nivo čovjekovu spremnost da koristi vlastite potencijale, a sada se i nauka sve više uključuje u igru pojačavajući ove fenomene i proširujući ljudske kapacitete, tj. smanjujući ograničenja. Volio bih zaviriti 1000 godina u budućnost koju nastanjuju superheroji.

To je kao... moje mišljenje čovječe.
<< 02/2018 >>
nedponutosricetpetsub
010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI
-

BROJAČ POSJETA
15862

Powered by Blogger.ba