To je kao... moje mišljenje čovječe.

Ne znam koliko sa slažem s njim.

27.02.2018.

Dekadencija

Nemam ništa protiv ličnog bogatstva. Ako si sposoban, pametan i ambiciozan, i treba da budeš bogat i da u životu uživaš više od prosječne rulje, ali to bogatstvo treba imati određenu granicu. Moj problem je sa pretjeranim bogatstvom koje prečesto vodi dekadenciji. Dekadencija je riječ koja iz nekog razloga najviše podsjeća na seksualnu izopačenost, te ljubav prema lancima i korbačima. Premda dekadencija i to može označavati, taj njen aspekt me uopšte ne zanima, neka svako radi šta hoće u svojoj spavaćoj sobi ili tamnici, naravno sve dok svi uključeni pristaju na to. Google dekadenciju definira kao „moralno i kulturološko propadanje karakterizirano pretjeranim uživanjem i luksuzom“. Složio bih se, nije ovo loša definicija. Mnogo toga je rečeno u relativno kratkoj rečenici. No, ja imam sažetiju definiciju dekadencije – to je preseravanje. Nešto sam pročitao, nešto sam čuo u priči ili vidio na televiziji, a imao sam „sreće“ vidjeti štošta i izbliza, doduše umjerenije, pa mogu dati mnoge primjere likova koje bih bez oklijevanja ukinuo sa lica Zemlje da mi se pruži prilika, ili bih ih barem propisno naružio zbog uvrede koju upućuju svima nama, planeti i kosmosu svojim preseravanjem. Dekadencija obavezno dolazi sa materijalnim bogatstvom i obiljem, kad čovjek na zna šta će s parama i sa samim sobom. Postoje i druge vrste propadanja, ali se one drugačije zovu. Čovjek može savršeno efikasno propadati u krajnjem siromaštvu, i moralno i kulturološki i fizički. Ni nema drugi izbor već da propadne. U siromaštvu čovjek može biti i seksualno izopačen, ali nema love za specijalnu opremu i postrojenja. No, da pogledamo malo šta tu ima...
Jay Leno je vlasnik oko 160 automobila i oko 110 motocikala. Ova kolekcija vozila je vrijedna preko 50 miliona dolara. Uvijek se uzrujam kod pomislim na ovog kretena i njegovu kolekciju, evo sada ne mogu da sredim misli kako bih se što otrovnije izjasnio o ovakvoj svinjariji. Sreća pa papir nigdje ne žuri i strpljivo čeka da dođem sebi... Huh! Prva rečenica kojom bih secirao ovo pitanje je – Šta će nekome 270 vozila?! – ali to je debilno pitanje. Pitanje koje bi imalo smisla je – Šta će nekome više od 5 vozila? - i onda možemo raspravljati. Hoću sportsko auto, hoću limuzinu, hoću terensko vozilo, hoću motor za zajebanciju i hoću Yugu za oko kuće. U redu, ako si finansijski moćan, kupuj prika, ali sve dalje od toga zalazi u ozbiljnu dubiozu. Mega-čeljust ih je nakupovao skoro 300! Znaš on je kolekcionar, u njemu gori strast prema automobilima, mora ih skupljati i nema mu veće sreće. Čim je došao do 50-tak odmah mu je trebalo sve novce oduzeti, javno ga išibati i otjerati u pičku materinu. Kakav govnar, a nije vala ni mnogo duhovit.
S. danas negdje čita o nekoj ženi koja ima ormar od 65 kvadrata i u njemu između ostalog drži 300 pari cipela. Ovako, prvo bih pronašao neku kvalitetnu sportistkinju, po mogućnosti fudbalerku, brzoklizačicu, ili taekvondoašicu sa istim brojem cipele kao i ova naša stuha, te bih ljubaznu saradnicu zamolio da se uključi u jedan mali projekat – ja ću joj prinositi, obuvati i izuvati sve ove cipele, a sve što ona treba raditi je svakom cipelom, patikom i šlapom plasirati solidan šljuz u guz ovoj gaduri. Pa jesi li čovjek ili stonoga stoko antipatična?! Većina prodavnica cipela na stanju nema tako mnogo robe. Moli boga da ne krenemo u dalju inventuru ovog stana koji ti koristiš kao ormar i nastavimo smišljati sadističke igrice.
Najskuplja jahta na svijetu zove se Lady Moura, po zadatim specifikacijama izgrađena za saudijskog biznismena Nassera Al-Rashida. Ime jahte je ispisano zlatnim slovima sa svih strana broda. Nema šta nema unutra – bazen, sauna, plaža (sa pijeskom i palmama!!!), lanac restorana, pozorište, diskać, heliodrom, hipodrom, modna pista, lansirna rampa za spejs šatl i Semiramidini viseći vrtovi. Tako naš fini Nasser, naserem mu se u usta, plovi morima sa svojom svitom, a Saudijci se raznose dinamitom po kino dvoranama i zabijaju avionima u zgrade.
Moj komšija kupio Colmar skijaško odijelo. Ne zna skijat ni za lijeka. Ne zna ni hodat kako treba. Groteskno vidjeti tupana fiksiranog u plugu sa Colmar natpisima po sebi, znajući kako je ta marka umobolno skupa. Ne skijam ni ja k'o svjetski šampion, ali moje skijaško odijelo košta kao feršlus na njegovom. Našalim se ja s njim kada ga vidim u haustoru napucanog, vuče skije i pancerice: - Ima li ta odjeća radio odašiljač da znamo gdje ćemo te čupat za noge? – Smije se papak i konta kako će poslije još par termina sa učiteljem postati Tito za skijanje, barem u odnosu na mene, pa mi kaže – Komšija, cmokni me u vrh glavića. – i ode na planinu baš dobro raspoložen. Dabogda nogu slomio.
Nekakav televanđelista u Americi kupio privatni avion. Kaže, mnogo putuje propovijedajući svuda po zemlji, naporno mu je. I bog mu je odobrio ovaj trošak, čak mu je čestitao što se dobro sjetio. – Bravo sinko, tako ćeš brže i bolje širiti moju svetu riječ. – Stari kenjac ima najmanje 70 godina, trebao bi u granapu kupit 3 pive i idi pecaj, boćaj, slaži pasjans, a ne pljačkat' levate za ono malo crkavice što imaju. Sram te bilo, magarac matori.
Ne znam koji bih plafon postavio za lično bogatstvo, tako da se spriječi preseravanje. Ovisi i od osobe. Neko nađe način da se preserava i u odsustvu nekog bogatstva. Takav neće jesti svaki dan, ali će kupiti iPhone X, dok milioner može živjeti bez pretjerivanja i zadovoljiti se sa Galaxy S7. Za Warrena Buffetta kažu da živi sasvim skromno, uzimajući u obzir koliko je težak, a novac često troši za dobro zajednice. Bill Gates je vjerovatno trošio novac na načine koji su za svaku osudu, ali eno je čovjek našao dobru namjenu velikom dijelu svog bogatstva i ulaže u medicinska istraživanje i slično. Dakle, neka univerzalna cifra se ne može postaviti, koju niko ne bi smio premašiti na bankovnom računu, ali bi morala postojati komisija koja će zaustaviti trulež pokvarenu i spriječiti perverzno i blesavo rasipanje gdje god se pojavi, naročito dok postoji rulja koja gladuje, smrzava se i smrdi. Teško je čovjeku koji ima više od milijardu dolara da ne napravi nekakvo dekadentno sranje. Mislim da niko ne bi trebao imati više od eto milijarde. U Skandinaviji imaju poreske razrede i što više zarađuješ, veći ti je porez. Ne da bi svugdje trebalo biti tako, već i ovako: kada premašiš milijardu dolara vrijednosti ličnog bogatstva, porez ti je 100%, jedi govna. Bolje ti je šuti da ne trzamo vile. Živio Če!!!

To je kao... moje mišljenje čovječe.
<< 02/2018 >>
nedponutosricetpetsub
010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI
-

BROJAČ POSJETA
15861

Powered by Blogger.ba