To je kao... moje mišljenje čovječe.

Ne znam koliko sa slažem s njim.

24.03.2018.

Snaga ljubavi

Džoni Štulić pjeva: „Voljela me nije nijedna“. Eki njega nije voljela nijedna?! Siguran sam da su ga mnoge mnogo voljele. Postavlja se pitanje šta to znači, voljela me je. Valjda da njena ljubav mora sve preživjeti i nadživjeti, i da me mora nastaviti voljeti i nakon što se rastanemo, i da me mora voljeti do zadnjeg otkucaja srca, i da joj posljednji dah koji ispusti nosi moje ime. U suprotnom, nije me voljela? Ja želim da moja svaka bivša ima specijalno mjesto za mene u svom srcu, zauvijek. Naravno, ja nju više ne volim, ne želim više biti s njom, nemoj da me zove i proganja, neka me ostavi na miru, ali neka zadrhti svaki put kada pomisli na mene. Neka joj vrijeme sa mnom uvijek bude posebna uspomena. Nemam ništa protiv toga da joj nisam ljubav života, neka to bude bilo ko, ali neka ponekad pomisli kada se posvađa sa ljubavlju svog života i kada joj ljubav života ide na živce: - Što bih voljela da sam sada s njim (to sa mnom). – Kada se slučajno vidimo, želim da joj puls skoči od prijatnog uzbuđenja.
Međutim, stvarnost je sasvim drugačija. Kada i pomisli na mene, ne osjeća ništa. Čak joj je to ponekad iritantno sjećanje, nepozvano i neželjeno, te se zapita: - Šta sam ja uopšte tražila s njim? – Kada se slučajno sretnemo, puls joj ostaje ravnomjeran i ne padaju joj na pamet ni seks, ni poljupci, niti moje legendarne provale. To i dalje ne znači da me nije voljela. Voljela me je, nekada bi dala sve za mene, ali prošlo ju je. Možda njena ljubav nije ni bila veoma snažna i ni u jednom trenutku ne bi za mene dala ni omiljenu naušnicu, a s vremenom je njena ljubav uginula i od nje ništa nije ostalo. Ponovo, voljela me je pomalo, bilo pa prošlo. Moj prijatelj je volio praviti sranja djevojci kako bi testirao njenu ljubav. – A voliš me? E da vidimo da li me stvarno voliš... – i onda joj se p'jan ispovraća u krilo, ispriča joj kako nema nikakvu ambiciju u životu i kako je budućnost s njim slijepa ulica, ili počne muntati njenu najbolju prijateljicu. Nisam nikada osjećao potrebu za ovakvim poduhvatima, ali svejedno sam svjestan da je ljubav ranjiva i plašljiva životinjica. Teško je pomiriti se emocionalno sa ovim činjenicama. Volim muziku, većina nas voli muziku. 90% pjesama su o ljubavi. Ne pjeva se o isparljivim ljubavima, već o planinčinama od ljubavi, moćnim ljubavima od kojih se zemlja trese i o ljubavima koje vrijeme ne dotiče. E ovo zadnje ne može, žao mi je.
Ljubav zavisi od kontejnera. Najciničniji pogled na ljubav je zasigurno prikazan u Orvelovoj knjizi „1984.“ Nema većeg poraza nego kada Winston zavapi da ga prestanu mučiti i da Juliju muče umjesto njega. Možda još gori je njihov kasniji susret kada hladno razmjenjuju svoja iskustva i priznaju izdaju jedno drugom, lišeni bilo kakve emocije. Neko bi možda pustio da mu pacov gricne nos ili da mu načne oko prije nego što bi se odrekao svoje ljubavi, ali Winston se tu odmah slomio. Nemojmo ga kriviti, možda bismo manje izdržali od njega. Volim misliti da bih im ja rekao da jedu govna i da S. nikada ne bih izdao, ali previše sam dobro svjestan činjenice da ne poznajem sebe kao žrtvu mučenja, jer me nikada niko nije mučio, ali poznajem sebe dovoljno dobro da znam da nisam neka snaga koja može svašta izdržati. Moja ljubav za S. je ogromna u meni, ali koliko sam ja velik? Umro bih za S. bez problema, ali ne znam da li bih izdržao svaku vrstu mučenja za nju. Brza smrt je mnogo lakša od spore smrti. Pfijuu! Ovim mračnjaštvom sam samo htio ilustrirati poentu, pa pretjerao. Samo sam zagovornik reale. Postao sam njen poklonik i ne mogu nazad. No, realnost me ne sprječava da volim svoju djevu bajnu svom snagom, možda je zbog toga bolje i više volim, svjestan da ljubav treba hraniti i čuvati svakog trena, dok se nije rasplinula iz ko zna kojeg razloga.

To je kao... moje mišljenje čovječe.
<< 03/2018 >>
nedponutosricetpetsub
010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI
-

BROJAČ POSJETA
15862

Powered by Blogger.ba