To je kao... moje mišljenje čovječe.

Ne znam koliko sa slažem s njim.

07.04.2018.

Uhvati rukav

Ima tome više od 5 godina, u vrijeme kada sam oblačio djecu, kada nisu znali ništa na sebe navući bez pomoći. Niko me nikada nije ispizdio kako su moja djeca znala. Niko se nikada nije ni približio. To je zato što sam morao svaku moguću sitnicu raditi za njih. Ništa ne znaju uraditi kako treba, ali znaju sve sjebati. Nisu one krive. Jednostavno su dječje smotane i blesave. Kada me pitaju prijatelji i poznanici koji nemaju djecu, kako je to imati djecu, uvijek im objasnim da je to najveća gnjavaža koju mogu zamisliti. Ali, radosti su veće od te gnjavaže.
Oblačim ja svoju kći, spremamo se za odlazak u vrtić, zima je. Moram je dobro natruntati, svega tu ima, štrample, hlače, majica, džemper, dukserica, jakna, čizme, rukavice, šal, kapa. Njena koncentracija na zadatak pred nama je u najbolju ruku labava. Šta ćeš, privuče joj pažnju svjetlost sa prozora, grudvica prašine u uglu, ili tekstura zida nakon zadnjeg krečenja. Tada potpuno prestaje učestvovati i sarađivati u oblačenju. No sve je u redu, imam još dovoljno vremena do početka radnog vremena. Dozivam i čupam njenu pažnju od kosmičkih tema koje su je obuzele. Računam, ovo ću morati 5-6 puta napraviti tokom priprema za izlazak i na konju sam. Pred vratima smo, još joj trebam obuti čizme i na samom kraju nabaciti jaknu, šal, kapu i rukavice da se ne skuha prije nego što izađemo na zimu. Čizme su poseban problem. Nemam pojma kakav je njen osjećaj, da li je ušla noga kako treba, da li su joj već male i tijesne, nekvalitetna izrada pa je rajsferšlus prava noćna mora za zakopčati. Pri tome mi je potrebno njeno aktivno učešće, mora gurati nogicu unutra. Ne zadaje se ona snažno u to. I kada gura, to je mlako lagano, kao da imamo sve vrijeme svijeta da ubacimo nogu unutra, i još jedno sve vrijeme svijeta za drugu. Navučemo jednu čizmu, kad bolna grimasa na njenom licu.
- Žulja me! – kukavnim glasom objavi.
O ne! Da li su male pa je žulja, ili se čarapica malo zavrnula, ili se samo ponaša kao princeza na zrnu graška? Već joj je na vrh glave ove gnjavaže i ne može više podnijeti? Počinje istraga i vijećanje kako bih utvrdio stvarno stanje stvari. Radno vrijeme se bliži. Nekako donesemo rezoluciju da je čizma ipak OK, samo joj se noga ugodnije osjeća izvan nje. Uz značajno olakšanje pređem na navlačenje druge čizme. Ovo prođe bez značajnijih incidenata. Još jakna pa ću je istjerati u haustor i tamo ćemo nabaciti šal i kapu.
- Uhvati rukav. – kažem joj, misleći na rukav od dukserice koja je bila na njoj, kako bih joj navukao rukav jakne bez da joj rukav od dukserice naguram do ramena. Već je prilično natruntana i rukavi ne klize jedni preko drugih bez otpora i poremećaja. Ma nema nje nigdje. Nije tu, s kim ja pričam?
- Uhvati rukav. – malo naglašenije i odlučnije izgovorim. Šta ti je, niđe nikoga. Fuge među pročicama na podu su iziskivale njenu hitnu i nepodijeljenu pažnju. Vrijeme ne stoji.
- Uhvati rukav. – histerično zakreštim. Juhu, imam je! Okice se zabrinuto okrenuše prema meni.
- Uhvati rukav. – prijaznije i mirnije zamolim.
Idemo, navlačim rukav, ali avaj, maleni prstići ispustiše rukav od dukserice i on ode uz ruku. Nema panike, već je uračunato da će se ovo desiti par puta. Svučem rukav od jakne i spustim rukav od dukserice.
- Uhvati rukav. – Gdje ode opet? Ponovo počnem proklinjati svoju glupost što nikada nisam kupio gong. Uhvatim je za lubanju i okrenem prema sebi.
- Uhvati rukav, molim.... – otrovnim glasom zatražim. – ... I čvrsto ga drži. – Uz stalno ohrabrivanje i opominjanje da ne pusti rukav, navučem joj rukav od jakne. Oleeeee! Sad drugi...
Oznojio sam se prilično od ovog prisilnog rada, a teško da ću se uspjeti ohladiti u skoroj budućnosti. Sad već moram trčati na posao. Izguram malo biće van, brzo nabacim kaput, izletim u haustor i krenem zaključavati vrata, kad začujem glasić iza sebe: - Kaki mi se! -

To je kao... moje mišljenje čovječe.
<< 04/2018 >>
nedponutosricetpetsub
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
2930

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI
-

BROJAČ POSJETA
15862

Powered by Blogger.ba