To je kao... moje mišljenje čovječe.

Ne znam koliko sa slažem s njim.

09.09.2018.

Piskaranje

Jedan od razloga zašto pišem je da sredim misli, da se sa sobom dogovorim koje ja to stavove imam, da dobijem oštriju rezoluciju svoje slike o svijetu, no ponekad je samo još više zamutim. Ponekad proizvedem veći haos u glavi od početnog. Zbog toga sam ovako i nazvao i podnazvao ovaj blog.
Kako čovjek počne razmatrati neko složeno pitanje, misli počnu nadirati sa svih strana, a često nepotpune, nedorečene, ponekad blesave i glupave. Teško je nositi se s njima, sortirati ih i urediti tako da formiraju neku analizu ili stav. Nije lako biti promišljen. Često je lakše oslanjati se na instinkte i heuristiku. To bi bilo sasvim u redu da instinkti nisu tako često pogrešni, ponekad u kritičnim i presudnim situacijama. Daniel Kahneman, izraelski psiholog i nobelovac, napisao je knjigu pod naslovom „Misliti, brzo i sporo“. Preporučam.

09.09.2018.

Radikalni pamflet

Počela je predizborna kampanja. Opći izbori su ove godine u Bosni i Hercegovini. Počinje standardna šarada, otrov i cinizam. Face su već na plakatima i bilbordima, smiješe se i obećavaju, sa groteskno uvećanim tintarama. Međutim, nije to ono što me najviše nervira. To me više ni ne nervira. Ono što me da nervira jeste bombardovanje mudrostima i savjetima kako je važno glasati, kako treba dobro razmisliti za koga glasati, kako je debilno ne glasati i tako dalje. Snimaju se spotovi, infografike, postavljaju se postovi na socijalnim mrežama. Stručnjaci se trkaju ko će smisliti najbolji i najpametniji fol kako zaustaviti debile da ne glasaju opet za iste demone zbog kojih smo u kurcu, te kako navesti debile koji ne glasaju da glasaju. A sve je tako jednostavno, samo treba izaći na izbore i glasati za najbolje ljude, poštene, sposobne, hrabre, koji će od ovog prkna napraviti Šangri La. Ni ja stvarno ne vidim u čemu je više problem. Kao da narod ne želi da mu bude bolje.
Pišući ovo, naletio sam na jedan tekst u kojem autor tvrdi kako poenta izbora i demokratije nije u tome da se glasanjem na vlast dovedu najbolji, pošteni, sposobni, hrabri, koji će učiniti stvari boljim, već da se smijene i uklone ovi na vlasti koji ne valjaju, dok na vlast ne dođe neko ko valja, a ako nikada na vlast ni ne dođu valjani ljudi, treba stalno vrtjeti i smjenjivati loše ljude, sve to u ime mira, „da se ne vade giljotine iz podruma“, već da se mirnim putem dolazi do promjena, bez nereda i krvoprolića. Kakav cinizam, kakav kukavan stav, kakvo nabijanje cijene u guzove pojedinačnog čovjeka. Nije ni čudo da niko nije spreman na bilo kakvu akciju, da niko nije spreman na bilo kakvu žrtvu. Demokratija je samu sebe ubila. Svako je ubijeđen da je biser kojem se ništa iritantno ne smije desiti, da ne govorim o nekoj istinskoj šteti ili povredi. Nije ni čudo da više nema nikakvih istinskih socijalnih pokreta, da ne govorim o revolucijama. Nemamo mi vremena za promjene na kapaljku, ako će ih uopšte biti na takav način. Moramo ubrzati i produžiti korak ka bilo čemu gdje želimo stići. Kakva bolan demokratija i vrćenje loših na vlasti uz nadu da će svaka sljedeća nova vlast biti nešto manje bahata i flagrantna od prethodne. Jeb'o to. Nemam želju u tome učestvovati. I u čemu je problem sa krvoprolićem? Krv je tu da se lije. Mi konstantno prolijevamo krv, pa pogledaj samo koliko mesa žderemo. Šta, problem je ljudsku krv prolijevati? Ko kaže? Malo je ljudi koji su istinski dragocjeni i čiji nestanak bi predstavljao neku štetu veliku. Znam da ja nisam ni blizu, a ja sam svakako neki prosjek.
Da se razumijemo, ja ću glasati. Glasam na svim izborima. Ne osjećam nikada da sam time bilo šta posebno postigao, ni ZA ni PROTIV, jer bitno je šta masa uradi, ali blizu mi je glasačko mjesto, odmah pored mog haustora, pa to usput uvijek obavim. Činjenica je da uvijek glasam PROTIV. Kako u našem demokratskom sistemu ne postoji glasanje PROTIV, ja to činim tako što glasam za one koji imaju najmanje šanse da pobijede. Iskoristim svoj glasački listić, da ga ne bi neko drugi iskoristio, i to je moje učešće u demokratiji. Međutim, moje glasanje je vrlo slično neglasanju. To je zato što me nije briga. Ni ja ni vi nismo zaslužili da ikoga bude briga. Meni ni feudalizam nije mnogo gori od ove demokratije. Ni ja nemam snagu ili hrabrost ne samo da povedem ljude na akciju, već ni da slijedim bilo koga u akciju, a ne podnosim ovu demokratsku šatrologiju. Stoga, samo živim, slušam muziku, pokušavam izvući najbolje što mogu od života. Prestanimo sa žalopojkama, optuživanjima, mjaukanjem i blejanjem. Ako si spreman učiniti nešto, učini to, ako nisi, tišu. Che Guevara je vidio problem i pokušao nešto učiniti po tom pitanju bez mnogo kompromisa i do kraja. Zbog toga je legenda, ne zato što su njegovo rješenje i ideologija bili fenomenalni.
Sve što bi trebalo reći o izborima jeste: - Izbori su tad i tad. Ako hoćete glasajte, ako nećete, ništa ne brinite i nemojte se loše osjećati. Samo jedno je bitno, glasali ili ne glasali, nemojte kukati tako vam Manitua! –

To je kao... moje mišljenje čovječe.
<< 09/2018 >>
nedponutosricetpetsub
01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
30

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI
-

BROJAČ POSJETA
21445

Powered by Blogger.ba