To je kao... moje mišljenje čovječe.

Ne znam koliko sa slažem s njim.

20.10.2018.

Željko Komšić

Prvi put su bosanski Hrvati bili iznenađeni i mnogo lakše su prešli preko izbora Željka Komšića kao hrvatskog člana Predsjedništa, ali ovaj put su mislili da su spremni i da neće dozvoliti da im se ista psina servira. Međutim, ponovo se desilo: Bošnjaci su za njih izabrali njihovog člana Predsjedništva. Ovo ne znači da nigdje nijedan Hrvat nije glasao za Komšića, niti da su Bošnjaci za Komšića glasali uglavnom da bi zajebali Hrvate. Poneki Bošnjak jeste, ali većina Bošnjaka koji bi rado zajebali Hrvate, ipak nisu mogli uskratiti svoj glas SDA-u. Većina Bošnjaka koji su glasali za Komšića time su dali svoj glas za neku građansku opciju, a mislim da Komšić istinski jeste za građansku opciju i mislim da je ispravno glasati za građansku opciju. Druga stvar je pitanje njegovih rezultata i napora u ostvarivanju građanske opcije, sjedeći u različitim foteljama vlasti, ali time ću se malo kasnije pozabaviti. Sada se održavaju protesti po dominantno hrvatskim kantonima, hrvatski političari se polomiše objašnjavajući nepravdu koja je učinjena hrvatskom narodu i njegov katastrofalno težak položaj u BiH, a u nekim kantonima Komšić je čak proglašen personom non grata i zabranjen mu je dolazak. Članu Predsjedništa BiH zabranjen dolazak u neke dijelove BiH!!?? Premijer Hrvatske Plenković mjauče kod Makarona i ostalih evropskih lidera, lamentirajući sudbinu i težak položaj bosanskih Hrvata. Rekao bi čovjek – jebo Jemen kakva je humanitarna kriza zadesila Hrvate u BiH, a ako odeš u dominantno hrvatske kantone, a ja sam mnogo boravio u njima, ljudi žive normalno, imaju svoju samoupravu kroz kantonalne vlasti, imaju slobodu, niko ih ne tlači niti ugnjetava, niti može, pijuckaju vino i mezete pršut (a i ja s njima) pod zastavama sa šahovnicama. Jedina sjena koja se nadvija nad njima je činjenica da formalno žive u BiH, pri čemu još nemaju ni vlastiti entitet, i to što Aluminij propada.
U redu, ne treba se praviti lud. U ovako, za moderne pojmove (a i za sve druge pojmove), naopakoj državi, koja je ovako blesavo uređena po etničkom principu, Hrvati jesu izigrani, barem kada se radi o Predsjedništvu, što ipak nije beznačajna institucija. Što se tiče ostalih nivoa vlasti, tu stvari odgovaraju njihovim željama, ali pozicija hrvatskog člana Predsjedništva im je ponovo šaka u drob. Da se ne lažemo, većina Hrvata je glasala za Čovića, pogotovo u „hrvatskim kantonima“ ali Bošnjaci su ih nadglasali i izabrali im Komšića. Svaka čast Hrvatima i Bošnjacima koji su glasali za Komšića, ali u ovoj debilnoj državi oni su na taj način prevarili „prave“ Hrvate, tačnije prevarili su većinu Hrvata i kada se pogleda iz ugla postavke države kakva je na snazi, Hrvati imaju valjanu pritužbu. Srbi i Bošnjaci su sebi izabrali svoje hairlije, a Hrvatima je to pravo uskraćeno, te svu frustraciju i ljutnju koju osjećaju zbog toga, sada projeciraju na lik Željka Komšića, pa kardinal Puljić, kroz divlju referencu, zaziva čak i Hitlerovo ime govoreći o Komšićevom izboru u Predsjedništvo – komentirao je činjenicu da je Komšić po zakonu izabran, pa je rekao kako je i Hitler po zakonu došao na vlast. U svakom slučaju, ostaje činjenica da ako ćemo imati državu ustrojenu po etničkom principu, sa tri konstitutivna naroda o čijim pravima i dobrobiti se vodi glavna briga i koji trebaju imati svoju glavu u Kerberu, tada izborni zakon jeste nepravedan prema Hrvatima.
I na kraju, razlog zašto ja, Bošnjak, nisam glasao za Komšića je to što, premda smatram da on jeste opredijeljen za građansku opciju, mislim da mu nedostaje ubjeđenje i odlučnost koji bi rezultirali djelom. Ispravno je biti za građansku opciju, ali njegov rad nije bio baš impresivan. Šta je uradio? Ništa? Ali da li je zaista i mogao nešto uraditi u ovom prknu? Pa, mogao se više potruditi. Uspio ili ne, istinski trud bi se vidio, a ja ga ne vidim. S druge strane, ono što vidim je previše narcisoidnosti, potjere za vlastitim interesima (govorim o političkim interesima, ne materijalnim, ne znam ništa o tome), želje za vlastitim uzdizanjem, vidim previše kompromisa, i sve to uz ono njegovo jalijaško ponašanje. Kompromitirao se mnogo u mojim očima i zato on nema moj glas. Još kad sam vidio Muhameda Fazlagića iz GS-a na jednom plakatu DF-a, ma zaboravi!
Nevezano za Komšića i Hrvate, ali vezano za politiku i izbore, čovjek koji je izgubio moj glas, na moju veliku tugu, jeste Damir Nikšić, koji se pred ove izbore pridružio SDP-u. Nije ovo nikakav poseban napad na SDP. Isto bih osjećao da se pridružio bilo kojoj od velikih stranaka i mnogim od manjih. Njegova uloga je društvena ptica rugalica, a ne stranački čovjek u Parlamentarnoj skupštini Kantona. Sa uzvišene dužnosti i odgovornosti, spustio se u to blato, i za šta? Za uhljebljenje? Za moć? Naizgled se nije promijenio, i dalje sličnu priču priča, ali ja je ne čujem istim ušima.

To je kao... moje mišljenje čovječe.
<< 10/2018 >>
nedponutosricetpetsub
010203040506
07080910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI
-

BROJAČ POSJETA
15861

Powered by Blogger.ba